Idea bank

Submit idea!

Vuxenvärldens ansvar

By: MeToo Hack staff

En portal för myndigheter som arbetar med barn, ex. socialtjänst, skola och sjukvården, där olika material samlas kring sexuella övergrepp på barn. Materialen kan ha preventiv eller reaktiv karaktär. Material för hur förskolan kan arbeta förebyggande med gränssättning och om bra och dåliga hemligheter, ex. Rädda barnens material “Stopp min kropp”. Samlat material kring symptom för om ett barn blir utsatt, fysiska, psykiska eller barns beteenden. Material i hur myndighetspersoner kan ta upp och prata med barn om det finns misstankar eller om det är klargjort att sexuella övergrepp har förekommit.

Tryggt hem

By: MeToo Hack staff

En tjänst där orosanmälningar postas till bostadsbolaget, för att kunna samla in data (kan användas som bevismaterial?) från grannar om det försegår våld i en lägenhet.

Tafsometern

By: Fyra Tjejer

Tafsometern-idén fick främst uppmärksamhet för att det skulle kunna användas på festivaler men den skulle funkat lika bra för det privata där bara gärningsmannen och den drabbade vet vad som skett. Vi träffade Polisen och BRÅ och fick väldigt positiv feedback men tyvärr funkade det inte att arbeta med polisen för att förverkliga idén då. Kanske är de mer motiverade idag? Vi delar gärna mer information, material och tankar från sommaren 2016 när vi arbetade med detta. Länk artikel Sveriges Radio

Speak Up

By: N Madsen

Tystnaden är sexismens och trakasseriernas bästa vän. Men att säga ifrån är svårt för många, både i grupp och på tu man hand. Det är lätt att tro att man själv kommer döda stämningen eller verka tråkig. Hur kan vi underlätta för fler att säga ifrån på ett snyggt, snabbt och enkelt sätt? Speak Up ger tips från olika vanliga situationer som ofta uppstår, fester, fikabordet på jobbet, i klassrummet, på lunchrasten, runt middagsbordet. Till exempel att, som man, säga ifrån tidigt bland andra män och som kvinna orka säga ifrån utan att bli dubbelbestraffad (bli utsatt OCH vara “oskön” som säger ifrån). Speak Up kommunicerar på ett pedagogiskt men lättsamt sätt om varför det är så viktigt att inte låta sexismen passera och på vilket sätt man påverkar det genom att just säga ifrån. Varje gång du säger ifrån gör du minst två avgörande saker: du gör en social markering inför andra (som kanske inte skrattar med nästa gång, och kanske till och med säger ifrån själva) och hjälper personen som sa det att reflektera över det hen säger. Verktyget kan användas av både privatpersoner men också som utbildningsverktyg i skola och på arbetsplats. Det inte är utpekande i sin form eftersom det fokuserar på det faktum att alla kan säga olämpliga saker men alla kan också göra något. Ett konstruktivt sätt att prata om varför det är svårt att säga ifrån, men hur viktigt det också är. Speak Up kan ge stort genomslag i alla led eftersom alla kan använda sina nya tips överallt och varje gång du säger ifrån inspirerar du andra att våga göra likadant.

Sexistisk-reklam-robot

By: MeToo Hack staff

Använd machine learning bibliotek för bildigenkänning och analysera reklam (banners, sök, tv, print) för att hissa/dissa varumärken som är bra/dåliga på en skala.

 • Ta fram en algoritm som avgör vad sexistisk reklam innebär.
 • Börja med att nyttja en site såsom Moat Pro för att få tag på reklam att analysera.
 • Inspiration: resume.se.
 • Analysera varumärken över tid, har dom blivit bättre eller sämre?

En spin-off på detta är att istället analysera tidningsspråk, dels mellan varumärken just nu men även över tid. Hur har DN eller Aftonbladet utvecklat sitt sexistiska tilltal över tid?

Recruit without biases

By: Rolén @ Forza

When we browse LinkedIn, and receive applicants on our Workable page, there is always biases. Against names, how people look, and their gender. What if we could remove those? My hypothesis is that we would hire a more diverse group of people in the end. An easy way to do this is to remove all profile pictures and names on LinkedIn and Workable with a Google Chrome plugin. And that plugin is what I intend to build.

Påväg

By: Victor Jivhed

Applikation för grupper (vänner/familj) där användare kan meddela att de är på väg hem från en vald plats, exempelvis krogen. Genom GPS-lokalisering kan appen räkna ut förväntad tid för hemkomst, och visa detta i gruppen. Om inte användarens telefon befinner sig på GPS-punkten kopplad till hemmet vid den tid som telefonen räknat ut får användarna i gruppen alternativ beroende på differens i tid. Tio minuter sen - Skicka “allt ok?” på Messenger. En timme sen - Ring användare. Två timmar eller mer - Ring 112. Användaren kan självklart lägga in ny beräknad tid och ett meddelande, ex “Köper falafel på vägen hem” och 30 minuter läggs till på förväntad hemkomst.

MeToo Mythbusters

By: Alexandra Grönvall

A resource (like an faq or similar) that debunks common myths and falsehoods about #metoo, and provides nuanced counter-arguments to some of the more common accusations and dismissals directed against the metoo-movement.

"Jämställdhetstestet" för filmer

By: MeToo Hack staff

Det finns ett enkelt test som kallas Bechdel-testet (eller Bechdel-Wallace) som kan applicera på långfilmer som får godkänt om tre kriterier är uppfylla:

 • Filmen har minst två kvinnliga skådespelare…
 • …som pratar med varandra…
 • …om någonting annat än en man

Med alla moderna machine-learning tekniker som finns tillgängliga, bygg en algoritm som processar en film och ger en score på testet ovan Det går ju dessutom att enkelt utöka testet genom att lägga in scoring ifall det är en kvinnlig producent/manusförfattare/regissör

Hur tar du ett nej?

By: Mikael

Något för att visa hur det är att leva på den andra sidan. Hur det är att leva med flörtförsök, konstanta trakaserier, påhopp, närmanden osv.

Eru macho?!

By: #MeToo Hack Staff

Eru macho är ett test man kan ta som visar hur macho man är.

Hur tar du ett nej?

By: Mikael

En dating-sim i bättre sätt att agera på, men med en plot twist: ingen av tjejerna är intresserad av sex. Vissa vill inte snacka, vissa vill bara snacka, vissa vill dansa, någon tröttnar och börjar flörta med en annan tjej/kille. Ingen vill gå hem med dig, och det är inte för att de redan har pojkvän. Hur hanterar du dessa nej på ett bra sätt?

Alibi-nummer

By: Rebecka Källquist

Ett alibi-nummer som tjejer och kvinnor kan ge ut när män/killar är påflugna och/eller inte lämnar en ifred. När man sedan smsar numret eller ringer så får man ett autosvar om att man inte respekterat utan stört en kvinna.

What is #MeToo?

By: John Dee

An well-researched and unbiased discourse platform hosted by psychologists, social workers, lawyers, historians and politicians (of both genders obviously) to find out how to define the nature of harassment beyond subjectivity and provide safety without limiting individual freedom (and the uncertainty and play that is and was romance through the ages #minnesang). An interim between the #metoo hollywood movement and the Deneuve statement, if you will.

Tryggt nöje

By: MeToo Hack staff

En app/tjänst som ska främja civilkurage riktat till events (festivaler, stora fester). Det finns olika alternativ på den här idén.

 1. En person kan fylla i om den känner sig otrygg och skicka en alert till andra personer som vill vara “skyddsänglar”. En sådan app behöver beakta risken att tjänsten kan missbrukas av förövare för att hitta “lätta offer”. Kanske att det alltid måste finnas två “skydds-personer” för att det ens ska kunna gå att skicka notis om hjälp. Inloggning måste ske genom bank-id för att öka risken för missbruk av tjänsten. Alternativt att bara kvinnor ska kunna vara skyddspersoner/uppbackningspersoner för att (tyvärr) minimera statistiken av förövare.
 2. Om ex. Way out west har en egen app skulle kanske ett plug-in kunna byggas där alla mobilerna är sändare av personer, om det finns en alarmdel i tjänsten som skickar alarm till festivalpersonalen så kan både förövare och offer spåras. Den här tjänsten används alltså bara under eventet…

Idén skulle även kunna appliceras på vardagslivet, på bussen/spårvagnen, påväg hem eller bara när du känner dig otrygg i det offentliga. Finns ett initiativ där kvinnor (som inte känner varandra) kan ta sällskap från hållplatsen genom ett otryggt område eller om det kändes otryggt på bussen. En idé att vidareutveckla?

#ToMe

By: Per och teamet

#ToMe är en app som får oss att prata om hur vi pratar med varandra. För att komma tillrätta med attityder och beteenden tidigt är det viktigt att barn i skolan får diskutera och reflektera över hur de beter sig mot varandra. #ToMe skulle vara en plattform där klassrumsdiskussionen tar utgångspunkt i de saker som barn rapporterar in via en app, webbsida eller annan metod. Det kan handla om hur killarna i klassen kallar tjejerna för nedsättande saker, grupptryck eller vad som helst som känns otryggt. Tanken är att skolan med hjälpmedel och samordning sedan kan ta tag i dessa saker så tidigt som möjligt. Mer information och tankar kring idén finns beskriven på http://www.to-me.se

Stopp min kropp

By: Ulrik Tylö

En app för tjejer i skolan där de kan registrera anonymt ifall de blivit trakasserade eller utsatta för övergrepp. Rektor eller annan skolpersonal har tillgång till samlad data. Eftersom en stor del av övergreppen sker utan att skolpersonal ser på så ger det här möjlighet att få en vägledning till vad som sker inom skolans område och komma till rätta med det.

Sexkontrakt

By: bigsis

Eftersom så många kvinnor vittnar om att så många män verkar vara dåliga på att uppfatta vad (sex-)partnern vill uppleva under sex så borde det finnas ett kontrakt som båda kan signera där man kryssar i vad man gillar/inte gillar, att man ska respektera ord som NEJ och STOPP, och jag vill inte mm. Kontraktet är kanske egentligen inte menat att det ska användas “på riktigt” men skulle kunna användas tex i sex- och samlevnadsundervisningen i skolan mm för att få med den nya generationen “på tåget” så att säga. Skulle också kunna bli en grund för en bättre kommunikation om sex, för både nybörjare och erfarna. Skulle kunna laddas ner från nån webbsida eller vara en app.

Relations-barometern

By: MeToo Hack staff

En app eller liknande där båda parter i en relation kan svara på ett antal frågor för att reda ut hur det ligger till med jämställdheten hemma, ex: hur ofta kör mannen/kvinnan bil? lagar mat etc.

Ragga med respekt!

By: #MeToo Hack Staff

Ragga med respekt är en guide-app som visar exempel på situationer och hur man raggar med respekt.

#MeToo tempen

By: #MeToo Hack Staff

Många företag och organisation har svårt att ta tag i frågor som dykt upp i och med #MeToo. #MeToo tempen är ett digitalt verktyg där varje person i en organisation svarar anonymt på frågor, som sedan sammanställs i en lättöverskådlig “temp” för organisationer. Där kan man enkelt se vilka frågor man behöver jobba med, exempelvis skämtkultur eller samtalsklimat.

Metoo för nyanställda

By: Sofia

Jag tycker det borde finnas någon app man måste ladda ner när man blir nyanställd/börjar som student någonstans, med matnyttig information runt detta ämne och andra (härskartekniker, rasism, mobbning, etc.). Det bör finnas information för en utsatt men även information om hur man kan motverka problemet. Kanske att man måste göra (eller länkas till) ett rollspelsbaserat quiz/spel om frågan när appen startas. Därtill bör en visselblåsfunktion finnas inbyggd, kontaktuppgifter till oberoende personer på företaget, fackanställda, m.m.

Jämställdhetscertifiering för företag

By: MeToo Hack staff

Ett program för företag att utbilda sin personal i jämställdhet med olika typer av lästips a lá “stegtävling” för företag som alla anställda deltar i.

 • 1 poäng för varje tittat på 15 min TED-talk / läsa en mer djuplodande bloggpost (medium-style)
 • 2 poäng för varje deltagare i en #killmiddag
 • 5-15 poäng för varje läst relevant bok Enklare prov efter varje delmoment för att få ut sin poäng. På samma sätt som stegtävlingar bygger detta mycket på att folk är ärliga. En “KRAV-certifiering” för företag som uppnår och upprätthåller en viss snittpoäng bland sina anställda.

Exportera #metoo v2 till andra länder

By: MeToo Hack staff

Den generella taggen #metoo var en första våg där vem som helst, vart som helst kunde berätta om sina upplevelser. Det skapade en folkrörelse, men dog också ut ganska snabbt och ledde till ett flertal fall av rättmätig kritik där män hängdes ut (ibland dessutom helt felaktigt) utan någon rättslig process. Den andra generationen av #metoo startades i Sverige genom #tystnadtagning där ett fack av kvinnor istället samlade sig och delade sina historier anonymt och med stor disciplin höll det helt fritt från namngivningar. Syftet var inte att peka ut enskilda individer utan att belysa det enorma strukturella problemet som finns i samhället, alla grupper, skikt och företag. Kort därefter följde ett 60-tal olika branschupprop där minst 30 har publicerat anonyma historier på exakt samma sätt vilket redan nu börjat sprida sig till andra länder (minst 2 i norge, ett i australien och nu senast #timesup i USA). Det är uppenbart att det fanns en process bakom varje framgångsrikt branschupprop i Sverige och en enorm kraft och kunskapen om detta bör spridas.

Alltså, en hemsida som innehåller en beskrivning av hur man gör (intervjua ledarna i dom olika svenska grupperna), länkar till alla (engelska) upprop på DN, SvD och SVT samt i utlandet. En beskrivning av hur mycket kraftfullare ett sådant lokalt upprop blev som en andra våg till #metoo, syftet bakom (att ingen ska kunna dömas för förtal och göra det enklare att driva rättsprocesser mot dom som fortfarande kan bli dömda) etc.

Diskussionslådan som app

By: Lotta Larsson

Machofabriken har tagit fram en diskussionsmetod, lådan. Deltagarna får skriva på post-its om vad som ex är manligt och sedan klistra på den. Sedan har man rollspel där någon får stå i lådan och svara på hur den gör i olika situationer och sedan kliva ur lådan och besvara samma. Det borde gå att göra samma i en app.

Barnfilter

By: Lotta Larsson

Det har nu sista dagarna framkommit att pojkar så unga som 11 år, tittar på våldsporr även under lektionerna. Detta inte bara hindrar deras utbildning. Det skapar en otrygg miljö för flickorna inte bara i klassrummet. Det har framkommit att de jagar efter flickorna på rasterna för att de vill ha sex. De skryter om att de är sadister och vill strypa kvinnor. En 13-åring vittnar om att en pojke inte bara sagt till henne att hon hade en stor röv och han därför ville piska henne, han skickade ett våldsporrsklipp med en scen där 3 män piskar och våldtar en kvinna. Denna flicka har sagt att hon nu inte vågar bli ihop med någon. Dessutom har pojkar vittnat om att denna typ av porr fungerar som en drog, snabbt går de över till att grövre övergrepp och att de förlorar förmågan att attraheras av vanlig kvinnor och sex i stället för våld. Vidare har unga män vittnat om en upplevelse av njutning, en rush, i våldsituationer ex när unga män träffas för att slåss. Jag har aldrig träffat en kvinna som läst eller tittat på romantiska berättelser, även med öppen sexualitet som förråats av det. Detta även om det funnits våld, även sexuellt våld. ex. Outlander. I stället blir den jämställda, innerliga kärlek med mycket sex det som längtas efter. Det är alltså inte porträttering av nakenhet och sexualitet i sig som är problemet utan något med hur även mjukporr porträtteras. Därför behövs ett filter mot olämpliga saker för barn. Sedan behövs utbildningsfilmer om sex och samlevnad anpassade för barn även förskoleålder, för det börjar tidigt.